L'Antic Règim, crisi i revolució

"Les columnes sobre les que es recolza la monarquia són columnes buides (....) Front a una societat que es transforma, la monarquia de l'Antic Règim no és capaç de transformar-se amb ella. Això la condemna"

Georges Pagés, 1928 (historiador francés, les seues investigacions han estat fonamentalment sobre el segle XVII).



Paraules de gran clarividència per a explicar el per què de la crisi de l'Antic Règim.
Per això comencem amb l'estudi de l'Antic Règim, per conéixer les seues bases econòmiques, socials i polítiques, quines són transformacions que s'estaven produïnt al s. XVIII que provocaran la crisi del sistema.

Eixes transformacions estan relacionats amb La revolució industrial i les revolucions burgeses: dos processos paral.lels i simultanis, que junt  als canvis socials que els acompanya, seran la condemna de l'Antic Règim.
 
Tanmateix, conéixer les característiques del sistema de l'Antic Règim ens permetrà fer una valoració de la importància d'aquells canvis revolucionaris i que són la base del món actual.

Veiem en aquest esquema procedent del blog d'esquemes de Daniel Gómez quins són eixos canvis del segle XVIII que aniran socavant les monarquies absolutes, la societat estamental i l'economia feudal.
Font: http://esquemasdehistoria.blogspot.com.es/