Activitat d'anàlisi del Discurs de Lluís XV

Cóm es justificava el poder absolut dels monarques?
Teòrics defensors del poder absolut no hi faltaven, però veiem-ho amb les pròpies paraules dels monarques.

1. Jaume VI d'Escòcia (1566-1625) i futur Jaume I com rei d'Anglaterra, convenientment assessorat, ho manifestà el 1598 així:

"Abans de que hi haguera Estat hi havia reis; d'on se segueix que són els reis els qui han fet les lleis i no les lleis les qui han fet els reis. (...) El seu dret li ve de Déu i sols a Éll ha de rendir compters. Tots els poders en l'Estat deriven del seu poder i tots li deuen la més completa obediència."

Quin és l'argument central per defendre el seu poder absolut: el dret diví.

Els anglesos, escocesos i irlandesos no hi estaven molt d'acord amb aquest discurs, atés que governava tal com ho va manifestar, i les seues formes absolutistes, la pujada d'impostos i el favoritisme cortesà, provocà una Guerra Civil anglesa que acabarà amb l'execució del seu fill, Carles I el 1649.


2. Si vos fixeu bé, aquesta pintura de LLuís XIV (1638-1715), de la casa de Borbó, rei de França, de Navarra, comte de Barcelona... el Rei Sol, el monarca absolut que va dir allò de "l'Estat sóc jo", està plena d'atributs que representen el poder absolut, a més de la preocupació per la seua imatge i la imposició de les formes de vestir en la Cort:
perruques de cabell natural i roba refinada. 
Mireu sinó les refinadíssimes sabates de taló alt amb llacets rojos 👡🎀. Li agradaven tant que va prohibir l'exclusiu model a la resta de la Cort, castigant a qui desobeïra amb la pena de mort.


Per què duia sabates de taló


















3. Aquesta de Lluís XVI (1754-1793) en la mateixa línia. Història paral.lela a la de Carles I, doncs va ser guillotinat pels revolucionaris francesos el 1793, tal i com vorem més endavant.













4.  ACTIVITAT
LLegeix amb atenció el text del Discurs de 1766 de Lluís XV (1710-1774) i contesta les qüestions. (Pots ampliar el text o imprimir-lo)