Die Welle. La Ola

-Segons la teua opinió, no és possible que en Alemanya hi haja una dictadura?, preguntà el professor.
-De cap de les maneres, som molt més intel.ligents ara, afirmà l'estudiant.


ACTIVITATS

1. Penseu que és possible una dictadura en l'actualitat?

La pel.lícula La Ola de 2008 està basada en un fet real de 1967. El director de la pel.lícula, l'alemany Dennis Gansel (Napola), ha traslladat l'experiment d'un professor d'Història d'un institut de Califòrnia als nostres dies i a Alemanya.

Durant la setmana de projectes d'un institut, al professor Rainer Wenger se li ocorre la idea d'un experiment que explique als alumnes quin és el funcionament dels governs totalitaris... L'experiment acabarà tràgicament en convertir-se un moviment real i incontrolat: La Ola. L'experiment és el nus central de la pel.lícula fins que se li escapa de les mans i esdevé el desenllaç.

El fet real ocorregut en 1967 és el següent:   Ron Jones, profesor d'Història d'un institut de Palo Alto en California, no tingué resposta a la pregunta d'un dels seus alumnes: Com és possible que el poble alemany al.legue ignorància respecte de l'extermini del poble jueu?. 
En eixe moment decidí fer un experiment amb els seus alumnes:  implantà un règim d'extrema disciplina militar a l'aula, restringint-los les llibertats. El nom d'eixe moviment fou The Third Wave
Per a sorpresa del professor, els alumnes s'entusiasmaren i s'implicaren fins el punt que als pocs dies començaren a espiar-se i a acosar a aquells que no volien unir-se al grup. Al cap de cinc dies Ron Jones es va vore obligat a acabar amb l'experiment abans de que les coses arribaren massa lluny.


Fonts utilitzades per a la sipnosi i activitats: 


2. Debat i Activitats per reflexionar sobre la pel-lícula 

Debat: Després de vore la pel.lícula, segueixes pensant el mateix sobre la possibilitat d'una dictadura actualment? El nostre comportament és de vegades poc democràtic? Què hauries fet tu, unir-te a La Ola o romandre al marge?



Per fer les 5 activitats, utilitzarem un mural on line on podreu escriure les vostres respostes fent clic sobre les preguntes. Presteu especialment atenció als següents aspectes de la pel.lícula:
. Investiga un grup feixista/neonazi actual i indica en què es basa el seu discurs. 

1

2

3

4