Españistán

El video d'Aleix Saló que explica molt clarament el per què de la crisi.  Més de 2 milions de visites en una setmana.

Fotografia del 15-M

El País 28-5-2011
Confese que m'agrada aquesta fotografia. Manifesta no sols solidaritat sinó també diàleg entre llengües. Al menys una part de la joventut no participa dels discurs interessant dels polítics per fomentar l'enfrontament i odi Madrid-Catalunya. La diversitat cultural és sempre enriquidora i així hauria d'entendre's, i els polítics  els primers en respectar l'estat plurilingüe reconegut en la Constitució.

La Guerra Freda. Orígens i etapes

font: deviantart
En acabar la Segona Guerra Mundial es trencà l'aliança entre els països que va permetre derrotar els feixismes europeus i l'expansionisme japonés; s'iniciava així la guerra freda, concepte que designa la rivalitat i enfrontament entre dos blocs blocs antagònics, els EE.UU i la Unió Soviètica i els seus respectius aliats.
Aquesta situació generà un sistema bipolar que marcarà les relacions internacionals durant gairebé  la segona meitat del segle XX.

El conflicte es lliurà en el terreny polític, econòmic, ideològic i militar; i el món va viure sota l'enfrontament de les dues superpotències que amenaçaven amb destruir-se mútuament en una guerra nuclear.
I encara que no existí un conflicte directe entre elles, aquesta llarga etapa estarà esglaonada de guerres localitzades en territoris perifèrics -en Àsia, Orient Mitjà i Pròxim, en Amèrica Central- on ambdos blocs intentaven expandir el seu domini.

L'arribada de M. Gorbachov al Kremlin va estar l'element clau que desencadenarà el final de la guerra freda, en aplicar la reforma amb la perestroika. El fracàs d'aquestes reformes i les revolucions de caire democràtic en 1989, seran les que originaran la dissolució de la URSS i la caiuga del Mur de Berlín (1989). Aquesta etapa de la Història es dóna per finalitzada el 1991, amb la disolució del bloc soviètic.

En funció de la tensió-distensió, es poden establir tres etapes:
- La primera Guerra Freda (1947-1962)
- La coexistència pacífica (1963-1978)
- La segona Guerra Freda (1979-1989)


(font Santillana)
Webs per al tema:
LA GUERRA FRÍA (kairos)
GUERRA FRÍA Y POLÍTICA DE BLOQUES (historiasiglo20)

Régimen de Franco en clau d'humor

EL RÈGIM DE FRANCO en el Polònia



LES HABILITATS DEL DICTADOR AMB L'ANGLÉS (sembla del Polònia, però és real)

El moviment 15 M Democràcia real ja

"Dormiem, despertàrem"
Milers de persones han omplert places de moltes ciutats en concentracions pacífiques per manifestar la seua indignació pública per la situació econòmica i política. En les concentracions se celebren assembles on es debateix i es fan propostes.

Alguna cosa es mou. El moviment 15 de Maig "democràcia real ja", de la generació ni-ni a la generació no-no i si-si.



No al vota i calla
No als imputats per corrupció en les llistes electorals
No ens representen
No a una joventut sense futur
No som mercaderies en mans de banquers i polítics
No a la crisis-estafa
No als embargaments

Si al canvi del sistema electoral
Si a les solucions
Si a les crítiques
Si al futur ara
Si a la democràcia real


15-M València, plaça del 15 de Maig (Ajuntament)




QUÉ QUIERE EL MOVIMIENTO 15-M
Reportatge en El País

JÓVENES Y NO TAN JÓVENES
Reportatge en El País


FOTOGRAFIES DE LES CONCENTRACIONS (Público)



INFOGRAMA: CÓM S'HA ORGANITZAT EL MOVIMENT



xarxes socials:

La II Guerra Mundial


LES CAUSES DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
(1939-1945)


imatge de deviantart




 Fes clic en la imatge o l'enllaç per accedir a la presentació interactiva

Font: REDI UNAM

Els camps de concentració nazi

En el camp, 1940 de F. Nussbaum, pintor d'origen jueu deportat a Auschwitz, on va morir en 1944



"Els monstres eixisteixen, però són molt pocs com per a constituir realment un perill; els qui realment són un perill són els homes comuns i corrents"
Aquest és un fragment de Si això és un home de Primo Levi, escriptor italià d'origen jueu. Resistent antifeixista i supervivent de l'Holocaust.
En el seu llibre Els esfonsats i els salvats explica com el tatuatge que feien als presoners destruïa la personalitat. En edupolis tens el fragment d'aquella traumàtica experiència.


ELS DISTINTIUS DELS PRESONERS EN ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ




VÀRIOS RECURSOS SOBRE L'HOLOCAUST i ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ i EXTERMINI 










 Cronologia del nazisme, l'Alemanya nazi, l'holocaust 1933-1945

Com es documentà el número de víctimes




Elaborar un mapa mental

TREBALL en GRUP.  Tal i com vos havia comunicat, en el tercer trimestre treballarem els darrers temes de l'assignatura en grups. L'objectiu, a part del treball col.laboratiu en grup, serà aprendre a organitzar el contingut rellevant per tal de presentar-lo i exposar-lo.

Del tema LA CRISI DE LES DEMOCRÀCIES LIBERALS I L'ASCENS DELS TOTALITARISMES, cada grup elaborarà un mapa mental d'una part dels continguts, de manera que vos siga útil tant per aprendre com per estudiar.
Per fer el mapa mental, utilitzarem l'aplicació d'internet mindomo que és gratuïta i permet el treball col.laboratiu i compartir-lo.


Document amb la descripció de l'activitat i la seua avaluació i també el mapa mental sobre cóm fer un mapa mental. Com que finalment haureu de publicar el treball en el blog del grup, és convenient que incrusteu el document següent als vostres blogs.


La desmemòria del Primer de Maig en Chicago

Execució de Spies, Engel, Parsons i Fischer
Placa conmemorativa dels màrtirs de Chicago al cementiri

Primer de Maig Dia del Treballador des de 1889 com símbol de la llarga lluita obrera en memòria dels Màrtirs de Chicago pels fets ocorreguts al maig de 1886 en el transcurs de la vaga dels obrers en aquella ciutat. Però en Chicago és un dia qualsevol. En Memorias y desmemorias, Eduardo Galeano recorda la Historia per a tindre memòria i per no perdre la memòria. Vos deixe les insuperables paraules d'Eduardo Galeano sobre la desmemòria de Chicago i citades oportunament en el blog de Pepe Oliver.